De Amsterdamseweg in Amersfoort opnieuw belicht. 

De gemeente Amersfoort heeft de Kruijter Openbare Verlichting uit Doorn gevraagd om een vervangingsplan voor de huidige verlichting langs de Amsterdamseweg. Het is een hoofdroute die Amersfoort Centrum verbindt met één van de grootste industrieterreinen van de gemeente.  Op deze hoofdroute is tevens een snelfietsroute gepland. De uitdaging van het ontwerp zit in het handhaven van de locaties van de bestaande lichtmasten en met minimale aanpassingen ook het aan beide zijden van de zeer drukke rijbaan gelegen fietspad, goed te verlichten.

“Dit is een enorme uitdaging omdat de huidige lage druk natrium verlichting voor veel strooilicht zorgt waardoor de omgeving goed zichtbaar is. Bij led is er sprake van een meer gerichte bundel en dus minder strooilicht, waardoor de kans op ongelijkmatige donkere vlekken op het wegdek toeneemt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Om toch de omgeving goed te verlichten is het noodzakelijk om in het led armatuur die lens of bundel te kiezen die de omgeving maximaal verlicht.
De keuze is op de  Lightwell Luxis Small met DSN1 C optiek gevallen, omdat dit armatuur een bundel heeft die op de hele Amsterdamseweg toepasbaar is zonder te veel verschillende uitvoeringsvormen zoals lenzen/spiegels en lumenpaketten.
Indien naar de K curve (ook wel gebruikscurve) wordt gekeken dan is te zien dat het armatuur een goed bruikbaar achterwaarts strooilicht produceert, wat in deze situatie een positief effect heeft op de gelijkmatigheid van de verlichting en zichtbaarheid van de omgeving.
Het maken van een lichtplan is een vak en zeker als het gaat om het ombouwen van een bestaande situatie naar led is het een uitdagende puzzel waar behoorlijk wat materiaal en licht-technische kennis bij komt kijken. Immers veiligheid gaat boven alles en tijd stoppen aan de voorkant bespaart enorm veel kosten en ergernis naderhand.”
Nico de Kruijter – Licht Expert Openbare Verlichting.

Luxis SRDS2 armaturen
Deze Luxis armaturen hebben een geïntegreerde ‘Outdoor LED controller’ van Luminext (OLC300S).
Dit maakt het o.a. mogelijk dat het armatuur:

  • op afstand te besturen is
  • dynamisch te verlichten is met dimschema’s
  • on demand kan verlichten met sensoren
  • meer veiligheid biedt met calamiteiten
  • tijd bespaart met automatische storingsdetectie
  • het energieverbruik en de kosten monitort
Daarnaast zijn de armaturen ook voorzien van een Zhaga connector waarmee in de toekomst extra sensoren kunnen worden toegepast wanneer nodig.
Daarmee is de Amsterdamse weg voortaan Smart City proof en klaar voor de toekomst!

“Amersfoort is voor mijn familie een bakermat. Ik ben trots dat ik Amersfoort als nieuwe klant kreeg en armaturen mocht leveren voor deze prachtige stad.”
Eric Tolboom– Senior Account Manager Midden- en Zuid Nederland.

Lightwell bedankt de Gemeente Amersfoort, Van Gelder Verkeerstechniek, Beheerder Openbare verlichting en Ingenieursbureau Amersfoort: Sake Takken en ingenieursbureau de Kruijter openbare verlichting.

Hebben wij uw interesse gewekt?
Aarzel dan niet contact op te nemen met ons team van specialisten via onderstaande button.