Fabrikant Lightwell heeft in samenwerking met het Almeerse sociale werkbedrijf Tomingroep ruim 4000 nieuwe kegelarmaturen geproduceerd welke afgelopen tijd op lantaarnpalen door heel Almere zijn gemonteerd.

Dankzij deze nieuwe samenwerking gingen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag met de productie van de straatverlichting in hun eigen stad“, vertelt een woordvoerster van fabrikant Lightwell.

Ontwerp

Het ontwerp van Dutch designer Friso Kramer is voorzien van energiezuinige LED-lampen die tot wel 100.000 branduren meegaan.

De ‘Friso Kramer LED-lamp’ heeft een speciale lichtkap met frosted afwerking die verblinding voorkomt. “Het is een modern ontwerp dat perfect verlicht met een laag verbruik en minimale lichtvervuiling. De Luxis-armaturen zijn klassiek en universeel toepasbaar en voorzien van speciale fietspadlenzen voor extra zijwaartse uitstraling“, aldus de woordvoerster.

Technologie

Tomingroep voert niet alleen de productie uit voor Lightwell om de nieuwe verlichting vervolgens te gebruiken in Almere maar ook in Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard.

De nieuwe straatverlichting is onder andere geplaatst in Stedenwijk, Waterwijk en rondom

het stadhuis van Almere. Technologie als sensoren en andere systemen (als camera’s en WiFi) kunnen eenvoudig worden geïntegreerd – ook na plaatsing van de lampen.

De gemeente Almere heeft de ambitie om in de toekomst gebruik te maken van de bovengenoemde technologieën.

“Echte productiestad”

Het was ons doel om Almere te laten profiteren van de nieuwste technologische snufjes, maar ook van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs“, vertelt Sjaak Roosenboom (technisch beheeradviseur van gemeente Almere).

Volgens Roosenboom was Lightwell wat dat betreft een schot in de roos en wordt er ingezet op een samenwerking voor de lange termijn.

Het begint in elk geval ontzettend goed met de plaatsing van deze prachtige armaturen en het feit dat Almere dankzij Lightwell een echte productiestad aan het worden is. Wat begon met een aanbesteding is uitgegroeid tot het plaatsen van innovatieve openbare verlichting die de stad veiliger maakt en tegelijkertijd mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Dat is natuurlijk in alle opzichten een geweldige ontwikkeling“, aldus Roosenboom.

Armaturen van ontwerp van Friso kramer werken uitstekend in elke straat, en horen thuis in Nederland.

 

 

Assemblage van onze armaturen gebeurd bij de Tomin groep. Een verantwoorde keuze van Lightwell, omdat wij het belangrijk vinden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Want, Tomin Groep ligt centraal in het land en werkt het liefst met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


In deze foto zien wij het Friso Kramer Armatuur omstreeks 1960, welke inmiddels in grote getale vervangen wordt door de Friso Kramer LED.