EVS32 – Lightwell x Dutch Pavilion in Lyon.

De EVS van dit jaar vindt plaats in Europa, om precies te zijn in Lyon, Frankrijk van 19 tot 22 mei 2019. Het markeert het 50-jarig jubileum van het evenement, dat stoutmoedig de titel claimt van “Eerste pan-Europese e-mobiliteitsevenement” dit jaar “, en op zijn minst het meest bestaande forum voor elektrische mobiliteit op het continent.

De 50e editie van het Electric Vehicle Symposium beslaat in totaal acht thema’s, die zullen worden besproken in een reeks van acht AEC2019-sessies, inclusief belangrijke toelichting door toonaangevende experts van de evenementenpartners en rondetafelgesprekken. De onderwerpen van dit jaar omvatten autonome voertuigen, laadinfrastructuur, batterijtechnologie, mobiliteitsdiensten, smart grid V2X, waterstof, elektrisch zwaar transport en stedelijke mobiliteit.

Onder de partners bevinden zich branchedeskundigen van ABB, Avere, CHAdeMO, Huber + Suhner, Hubject, Ionity, Nissan en Tritium, naast vele bedrijven en organisaties rond nieuwe energiemobiliteit uit heel Europa, waaronder ook dit jaar Lightwell. Om de inkomende verschuiving naar elektrische mobiliteit voor te bereiden, wil het symposium “volledig begrijpen hoe nieuwe technologie zal worden gebruikt voor mobiliteit in de toekomst, evenals de gerelateerde bedrijfsmodellen en kwesties rond sociale aanvaardbaarheid.” Michelin is ook genoteerd als Gold-sponsor voor het evenement, evenals voor het Zero Emission Valley-project (meer hierover verderop).

Het programma omvat in totaal meer dan 150 lezingen gedurende drie dagen, evenals het AEC2019-programma, dat de acht bovengenoemde sessies omvat. Er is ook een meer interactieve benadering in de Ride & Drive-zone, die bezoekers de mogelijkheid biedt om de nieuwste elektrische voertuigen uit te proberen “van scooters tot auto’s en fietsen”. Concurrentievermogenclusters en nationale paviljoens bieden ook ruimte voor het faciliteren van contact en discussies tussen bedrijven en nationale delegaties, waaronder een eigen evenementenprogramma en ontmoetingsruimten.

Tot de sprekers voor het evenement behoren tot nu toe Elisabeth Borne, de Franse minister voor energietransitie en solidariteit, Gilles Normand, van de divisie elektrische voertuigen bij Renault, Philippe Monloubou, voorzitter van de raad van bestuur van Enedis, Prins Albert II, van Monaco, Espen Hauge, voorzitter van Avere en WEVA, en Laurent Wauquiez, voorzitter van de regionale raad van Auvergne Rhône-Alpes.

De locatiekeuze in Lyon is ook aanzienlijk, aangezien de regio bekend staat om zijn sterke acceptatie van idealen voor elektrische mobiliteit.

Mission Zero

Ook tijdens EVS32 zal Nederland weer goed vertegenwoordigd zijn met een Holland Paviljoen onder het Motto ‘Mission Zero’.
Als onderdeel van de missie willen we zoveel mogelijk bedrijven en overheden van de Nederlandse delegatie aanmoedigen om met de elektrische auto (als rijder of bijrijder) naar Lyon af te reizen. Zo reizen we niet alleen zoveel mogelijk emissieloos, maar laten we ook aan EVS32 zien dat Nederland serieus werk maakt van elektrisch rijden.

Het elektrisch afreizen naar EVS32 vindt plaats op 18-19 mei. We vertrekken op zaterdagochtend 18 mei om 09:00 uur Amsterdam en zullen zondag 19 mei aan het einde van de middag in Lyon aankomen. Op zaterdagavond zullen we met het oranje Holland Paviljoen tijdelijk neerstrijken in de buurt van Vittel. De Nederlandse delegatie zal op maandagochtend 20 mei bij EVS32 officieel ontvangen worden door Prins Albert van Monaco.
Wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam, Sharon Dijksma, rijdt de hele rit mee. Er reist ook een camera ploeg mee om de tocht vast te leggen. Graag biedt de gemeente Amsterdam daarnaast ook de mogelijkheid aan voor deelnemende bedrijven om een eigen pitch filmpje te maken met de cameraploeg om te verspreiden tijdens de EVS32. Ook zullen geïnteresseerde Nederlandse joernalisten/bloggers kunnen aanhaken. De organisatie van EVS32 heeft al aangegeven een Franse journalist te laten meerijden.

Prins Albert II van Monaco.